prev prev

Fietsfeitjes

foto_ruud2.jpg In geen enkel ander land ter wereld met een vergelijkbaar welvaartniveau wordt zoveel gefietst als in Nederland. Nederlanders fietsen vooral omdat ze het een prettig en betrouwbaar vervoermiddel vinden: 84% van de Nederlanders heeft een positief oordeel over de fiets. Van de regelmatige fietsers oordeelt 95% positief en zelfs van de niet-fietsers heeft meer dan de helft nog een positief oordeel over de fiets. Nederlanders dichten de fiets de volgende kwaliteiten toe: rustig, geen ergernissen, op jezelf zijn, geen vertragingen, altijd op tijd komen en goedkoop. Ook de onafhankelijkheid en flexibiliteit worden hoog gewaardeerd, slechts iets minder dan bij de auto (Bron: Min. I&M-KIM)
Fietsfeitjes:
- Een kwart van al onze verplaatsingen en een derde van alle verplaatsingen tot 7,5 kilometer doen we met de fiets (jaarlijks 4,5 miljard fietsritten)
- We leggen met zijn allen jaarlijks 15 miljard kilometer af per fiets
- In Nederland hebben 13,5 miljoen Nederlanders één of meerdere fietsen
- Vrouwen fietsen vaker dan mannen
- Op een doordeweekse dag maken ongeveer 5 miljoen mensen gemiddeld 14 miljoen fietsritten
- Op maandag en donderdag wordt het meeste gefietst
- Mensen fietsen met name om naar het werk of school te gaan 
- Een gemiddelde fietsrit is gemiddeld ruim 3 kilometer en kost ons een klein kwartier
- Tot 20 kilometer wordt er meer gefietst dan met de trein of bus gereden
- In de stad is de fietser gemiddeld 5 procent sneller op bestemming dan de automobilist (incl parkeren en lopen naar bestemming)
- De fiets gebruiken we voor alledaagse verplaatsingen: naar de winkel, school, werk, familie, vrienden, horeca of cultuur. Minder dan 10 procent van alle fietsritten zijn recreatief of sportief


Bron: Fietsersbond  < Terug naar actueel
Proclaimer